Het grootste deel van de 188 miljoen euro die de Amsterdamse belastingdienst per abuis naar minima overmaakte, is veilig gesteld.

De gemeente meldt dinsdag dat inmiddels 180 miljoen euro is teruggehaald en dat het geld naar verwachting snel weer op de rekening van de gemeente zal staan. De resterende 8 miljoen euro moet de gemeente nog terughalen.

De gemeentelijke dienst belastingen van Amsterdam maakte vorige week een fout bij het overmaken van de jaarlijkse woonkostenbijdrage. Hierdoor kregen ruim 9000 minima duizenden euro’s meer op hun rekening gestort dan de bedoeling was.

Mensen hadden tussen de 117,50 en 342,50 euro moeten terugkrijgen, maar nu kregen zij ineens tussen de 11.750 en 32.450 euro. Daardoor was de gemeente 188 miljoen euro kwijt in plaats van 1,88 miljoen euro.

Op andere rekening gezet

Sommige mensen stortten zelf het te veel ontvangen geld terug, anderen hebben het uitgegeven of op een andere rekening gezet.

De gemeentelijke belastingdienst onderzoekt nog welke mensen dit zijn en zal persoonlijk contact met hen opnemen. "In het geval er geld is uitgegeven of 'verdwenen' zullen incassomaatregelen worden getroffen'', zo schrijft de gemeente Amsterdam.

Combinatie van technische en menselijke fout

Inmiddels heeft de gemeente excuses aangeboden voor de fout. "Het college betreurt het als mensen door deze fout in de problemen zijn gekomen." Er komt een onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. Volgens de gemeente is nu al wel duidelijk dat er sprake was van een "combinatie van een technische en een menselijke fout''. Daardoor is het bedrag in eurocenten veranderd in euro's.

Bij degenen die het overschot zelf al hadden teruggestort, is het bedrag nog eens afgeschreven, aldus de gemeente. Dat geld wordt zo snel mogelijk weer teruggegeven en ook zal de gemeente compensatie geven aan de enkele tientallen mensen die hierdoor rood hebben gestaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl